Ώρα για επανεκκίνηση του πολιτικού συστήματος

9:45 π.μ. Τάσος Μπαρτζώκας 0 Comments

Του Τάσου Μπαρτζώκα
Δικηγόρου
Μέλους Κ.Ε. ΟΝΝΕΔ

*δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Λαός" στις 22/02/2012


Η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η Χώρα καθιστά πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη να γίνουν βαθιές τομές στο πολιτικό σύστημα που δυσλειτουργεί, ώστε να ξεπεράσουμε νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος. Το μήνυμα που ακούγεται δυνατά από κάθε κατεύθυνση και αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας, είναι η αλλαγή της νοοτροπίας που μας έφερε ως εδώ. Είναι, ίσως, επικίνδυνο  να απαξιώνονται συλλήβδην όλοι οι πολιτικοί με αφορισμούς του τύπου “όλοι είναι ίδιοι”. Προφανώς και δεν είναι όλοι ίδιοι, ωστόσο δεν μπορούμε να μην αφουγκραστούμε την αδήριτη ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων από άφθαρτους ανθρώπους -όχι επαγγελματίες πολιτικούς- που θα έχουν τη διάθεση να συγκρουστούν με κατεστημένες νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην ύφεση και να συντελέσουν στο να αλλάξει επιτέλους η Χώρα σελίδα.
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις που θα εκσυγχρονίσουν το πολιτικό σύστημα του τόπου και που θα συνδράμουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του λαού στους θεσμούς. Η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας θα άλλαζε τη διάχυτη λαϊκή αντίληψη ότι οι βουλευτές αποτελούν μια προνομιούχο ομάδα, που αποτελεί κοινωνική πρόκληση, ιδιαίτερα σε αυτούς του χαλεπούς καιρούς. Θα πρέπει να αποφασίσουμε στη Χώρα αυτή ότι οι έννοιες της ισονομίας και της ισοπολιτείας αφορούν όλους μας, αδιακρίτως, και μόνο έτσι θα πορευτούμε προς την κατεύθυνση της ανάτασης του πολιτικού μας συστήματος.
  Σε αυτήν την κατεύθυνση, θα μπορούσε να γίνει συζήτηση για κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, εφόσον ο εκάστοτε βουλευτής καρπώνεται και τη σύνταξη από το ταμείο που ανήκει επαγγελματικά. Επίσης, θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η επιχορήγηση των ήδη υπερχρεωμένων κομμάτων, αλλά και να καθιερωθεί ο αυστηρός οικονομικός έλεγχος τους.
Η ανατρεπτική πρόταση περί ασυμβιβάστου του αξιώματος του βουλευτή με εκείνο του υπουργού  θα μπορούσε να συντελέσει αποφασιστικά στο να σταματήσουν οι λογικές των πελατειακών σχέσεων και των ρουσφετιών που ακόμα πληρώνει η ελληνική οικονομία. Παράλληλα, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό μπορεί να ενισχύσει το κύρος, αλλά και τις αρμοδιότητες του θεσμού, με μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης σε κρίσιμα ζητήματα της Χώρας. Είναι ανάγκη λοιπόν, να προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα προωθήσει τέτοιου είδους δομικές μεταβολές στο πολιτικό σύστημα, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη “νέα μεταπολίτευση” που θα βασίζεται στην ανάπτυξη, στη διαφάνεια και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

0 comments :